Zoutsproeitest

Met de zoutsproeitest weet u binnen enkele weken in hoeverre uw product bestand is tegen roestvorming door weersinvloeden. Onze genormeerde zoutsproeitest simuleert een omgeving waarin een metalen product in hoog tempo gaat roesten.

Wat meten we?
Corrosiebestendigheid

Welke materialen kunnen we testen?
Deze zoutsproeitest is geschikt voor:

  • Metalen oppervlakken met en zonder coating
Wilt u een ander materiaal laten testen? Bel dan voor de mogelijkheden.

Kwaliteitsnormen
We kunnen de zoutsproeitest uitvoeren volgens ISO 9227, DIN 50021 en ASTM B117. We bieden de neutrale test en de azijnzure variant (meestal toegepast op aluminium). De zoutsproeitest maakt onder andere deel uit van ISO 12944.

Bel 013 - 463 06 88 voor meer informatie.

In beeld
image 1 image 2

We besproeien uw product met zoutnevel gedurende een vooraf afgesproken periode. Dit doen we onder gecontroleerde, voorgeschreven omstandigheden. Op deze manier treedt corrosie versneld op en kunnen we de kwaliteit van een laksysteem bepalen.

Vaak bepalen we de testduur op basis van de norm ISO 12944. Hierin worden verschillende corrosieklassen gehanteerd. Een beschrijving daarvan vindt u hieronder. Afhankelijk van de klasse die u nodig heeft, bepalen we het aantal testuren. Deze kunt u opzoeken in de tabel hieronder. De duurzaamheid geeft de verwachte levensduur van het product aan.

Duurzaamheid Corrosie categorie (ISO 12944-2)
C2 C3 C4 C5-I C5-M Im1 Im2 Im3
Laag 2-5 jaar 120 240 480 480
Gemiddeld 5-15 jaar 240 480 720 720 720 720
Hoog >15 jaar 480 720 1440 1440 1440 1440


Corrosieklassen volgens ISO 12944

  Binnentoepassing Buitentoepassing
C1 Verwarmde gebouwen met schone omgeving, bijvoorbeeld kantoren, winkels, scholen, hotels etc. Niet geschikt voor buitentoepassing
C2 Onverwarmde gebouwen waarbij condensatie kan optreden, bijvoorbeeld depots, sporthallen etc. Omgeving met een laag vervuilingsgehalte, meestal landelijke gebieden
C3 Productieruimtes met een hoge vochtigingsheidgraad en enige luchtvervuiling, bijvoorbeeld voedselverwerkende bedrijven, wasserijen, brouwerijen, zuivelfabrieken etc. Stedelijke en industriële gebieden met gemiddelde luchtvervuiling. Kustgebieden met een laag zoutgehalte.
C4 Chemische fabrieken, zwembaden, kustgebieden, scheepswerven. Industriële gebieden en kustgebieden met matige zoutgehalten.
C5-I Gebouwen of terreinen met bijna permant condensatie en hoge vervuilingsgraad Industriële gebieden met hoge luchtvochtigheid en agressieve atmosfeer.
C5-M Gebouwen of terreinen met bijna permanent condensatie en hoge vervuilingsgraad kustgebieden met een hoog zoutgehalte
IM1 Omgeving met veel blootstelling aan zoet water, bijvoorbeeld stroomcentrales of rivierinstallaties. Omgeving met veel blootstelling aan zoet water, bijvoorbeeld stroomcentrales of rivierinstallaties
IM2 Omgeving met veel blootstelling aan zout en zoet water bijvoorbeeld, sluizen, steigers etc Omgeving met veel blootstelling aan zout en zoet water bijvoorbeeld, sluizen, steigers etc
IM3 Ondergronds, ingegraven tanks, leidingen, etc. Ondergronds, ingegraven tanks, leidingen, etc.

Is deze norm voor u niet van toepassing? Dan bepalen we de testduur op basis van de verwachting die u van het product heeft.
Bel +31 (0)13 - 463 06 88 voor advies over de testduur.

Na het afronden van de test ontvangt u binnen vijf werkdagen (indien gewenst) een rapport met de resultaten. Wellicht heeft u na het lezen ervan behoefte aan advies over het verbeteren van de kwaliteit van uw product. Omdat M2LAB specialist is op het gebied van industriële oppervlaktebehandeling, kunnen wij u hiermee verder helpen.