U bent hier:
Zoutsproeitest op grote producten

Zoutsproeitest op grote producten

Zoutsproeitesten op proefplaatjes zijn uitstekend geschikt voor het keuren of vergelijken van coatings volgens een standaard, zoals ISO 12944, Norsok of Quali(steel)coat.

Het soort metaal, de voorbehandeling en laagdikte hiervan zijn altijd bekend, wat betekent dat je de corrosiewering van de coatings onderling mooi kunt vergelijken.

Het nadeel van testen op plaatjes

Als je een product levert waarvan je de corrosiewering wilt weten, dan is het belangrijk dat je de zwakke plekken van de beschermlaag van je product leert kennen. Deze vormen immers het grootste risico op schade.

Belangrijk is dan om te vermelden dat van minder dan 10% van de coating-schades die wij onderzoeken, een slechte kwaliteit verf de oorzaak is. Dit betekent dat de schade in 90% van de gevallen niet opgemerkt zou zijn wanneer de coating vooraf op plaatjes was getest.

Waar de problemen wel vandaan komen?

  • Scherpe randen/ lassen
  • Voorbehandeling
  • Basismateriaal/ legering/ materiaal-combinaties
  • Productontwerp

In de meeste gevallen is er sprake van een samenspel van twee of meer van deze factoren én milieu-invloeden zoals bijvoorbeeld een zoutrijke omgeving.

Maar hoe dan wel?

Het beste is om jouw product in zijn geheel te testen. Je test dan alle kritische punten zoals ze in de praktijktoepassing ook aanwezig zijn.

Neem indien mogelijk een willekeurig product uit een batch, zonder dat men in de productie weet dat dit product gebruikt gaat worden voor een test (we willen geen “fluwelen handschoentjes-behandeling”).

Ik heb de grootste

Producten tot laten we zeggen 80x40x40 cm, kunnen in de meeste standaard zoutsproeikasten prima getest worden. Is jouw product groter, dan is dit bij de meeste laboratoria een probleem. Gelukkig kun je dan bij ons terecht.

Bij M2LAB beschikken we over een XXL zoutsproei-kamer. Hierin kunnen we producten tot 2,8M met een gewicht van max 1000 Kg kwijt.

Om je een idee te geven, een paar voorbeelden van wat we hierin getest hebben:

  • Magneten voor turbines van windmolens (450 kg per stuk)
  • Warmtepompen (100x70x30 cm 3 stuks tegelijk)
  • Straatmeubilair
  • Laadpalen
  •  Schakelkasten
  • En nog veel meer …

Meer weten over onze diensten?

Wil je meer weten over hoe wij coatings onderzoeken en problemen oplossen? Neem dan contact op met ons op via tel 013 – 463 06 88 of stuur een mail naar info@m2lab.nl.

De Coating Nerd

“Waar ik ook ben, op mijn werk of als ik vrij ben, ik kijk naar alles waar een verflaagje op zit. Helemaal als er iets mis mee is. Roestplekken, blaasjes en afbladderende verf, daar word ik gelukkig van! Nou ja, gelukkig… dat is wat overdreven. Maar ik vind het machtig interessant. Wat een mazzel heb ik dan ook dat ik hier mijn beroep van heb mogen maken. De hele dag onderzoek doen aan verfsystemen, ge(poeder)coate voorwerpen en bedrijven helpen bij het verbeteren van hun product.”

Laatste blogs

Heb je een vraag?

Heb je een vraag? Wil je met een expert overleggen over welke test voor jou het meest geschikt is? Wil je een test laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op.

Reageren? Volg The Coating Nerd op LinkedIn en blijf op de hoogte!