M2LAB. Exploring Surfaces
U bent hier:
Zoutsproeitest

De zoutsproeitest: hoe goed is jouw product bestand tegen corrosie?

De zoutsproeitest is de meest gebruikelijke corrosietest voor metalen met of zonder een organische of anorganische deklaag. Door middel van een constante sproeibehandeling met natriumchloride-oplossing in een klimaatkamer, wordt de corrosievorming versneld en kan de roestbestendigheid van een materiaal worden gecontroleerd.

Er zijn verschillende normen die de zoutsproeitest beschrijven. De meest bekende zijn NEN EN ISO 9227, ASTM B117 en DIN 50021. Er zijn 3 verschillende testen: De neutrale zoutsproeitest, de azijnzure zoutsproeitest en de koper azijnzure zousproeitest.

Wij zijn 100% onafhankelijk

Dit zorgt voor maximaal vertrouwen bij jouw klanten.

24/7 inzicht in jouw lopende orders

Hierdoor weet je precies wanneer je jouw rapport kunt verwachten.

Wij leveren foutloze rapportages

Dit minimaliseert de tijd die jij besteedt aan eigen controles.

Hoe werkt de zoutsproeitest?

De test wordt meestal uitgevoerd op panelen, gemaakt uit het te onderzoeken materiaal, met een afmeting van ongeveer 150×100 mm. Deze testpanelen worden in de klimaatkamer geplaatst onder een hoek van ±20° t.o.v. verticaal. In het geval van organische coatings wordt vaak een kras aangebracht, met een breedte van 1 of 2 mm.

Na afloop van de test wordt de coating beoordeeld op degradatie volgens ISO 4628 of een vergelijkbare methode.

Rapportage en advies

Binnen vijf werkdagen na het afronden van de zoutsproeitest ontvang je een rapport met de resultaten. Het kan zijn dat je na het lezen van het rapport nog behoefte aan advies hebt om de kwaliteit van het product te verbeteren. Als specialist op het gebied van industriële oppervlaktebehandeling hebben onze medewerkers altijd advies om je daarmee verder te helpen.

Bel +31 (0)13 463 06 88 voor meer informatie over de doorlooptijden van jouw benodigde laboratoriumtesten.

Benieuwd naar welke materialen allemaal getest kunnen worden?

Gerelateerde ISO-normeringen

De meest gebruikte (amerikaanse) norm voor het uitvoeren van de zoutsproeitest.
De meest gebruikte (internationale) norm voor het uitvoeren van de zoutsproeitest.