Zoutsproeitest

De meest toegepaste
corrosietest
voor metalen

De zoutsproeitest

De zoutsproeitest is de meest toegepaste corrosietest voor metalen met of zonder een organische of anorganische deklaag.

Door middel van een continue besproeiing met natriumchloride-oplossing in een klimaatkamer wordt corrosievorming versneld en kan de roestwerendheid van een materiaal worden gecontroleerd.

Er zijn verschillende normen die de zoutsproeitest beschrijven. De meest bekende zijn NEN EN ISO 9227, ASTM B117 en DIN 50021.

Download prijslijst
Voordelen van M2LAB

Korte doorlooptijden

20 jaar ervaring in de coatingindustrie

Onafhankelijke testresultaten

Advies n.a.v. de testresultaten

Scherpe prijzen

Wij testen voor

Drie varianten van de zoutsproeitest

De neutrale zoutsproeitest

Deze variant wordt op vrijwel alle metalen, met of zonder coating toegepast. Er wordt gewerkt met een 5%-ige Natriumchloride oplossing, een temperatuur van 35°C en een pH van 6,5 tot 7,2.

De azijnzure zoutsproeitest

Wordt veel toegepast voor het testen van decoratieve coatings uit koper-nikkel-chroom of nikkel-chroom. Ook wordt hij veel toegepast voor organische coatings op aluminium (zoals ook in Qualicoat voorgeschreven). Het verschil met de neutrale zoutsproeitest is dat de zoutoplossing wordt aangezuurd tot pH 3,1-3,3 door toevoeging van ijsazijn.

De koper-azijnzure zoutsproeitest

De zogenaamde CASS variant wordt net als de azijnzure zoutsproeitest veel toegepast voor het testen van decoratieve coatings uit koper-nikkel-chroom of nikkel-chroom en soms op gecoat of geanodiseerd aluminium. De uitvoering is gelijk aan die van de ASS, echter dan met een extra toevoeging van 0,26 gram /liter CuCl2*2H2O en een temperatuur van 50°C.

Vrijblijvend informatie ontvangen?

De test wordt meestal uitgevoerd op panelen, gemaakt uit het te onderzoeken materiaal, met een afmeting van ongeveer 150×100 mm. Deze testpanelen worden in de klimaatkamer geplaatst onder een hoek van ±20° t.o.v. verticaal. In het geval van organische coatings wordt vaak een kras aangebracht, met een breedte van 1 of 2 mm.

Vervolgens wordt er bij een vaste temperatuur, continu een oplossing van 5% natriumchloride over de testplaten verneveld. De apparatuur wordt zo ingesteld dat er op 80 cm2  per uur 1,5 ± 0,5 ml vloeistof neerkomt.

De normen NEN EN ISO 9227 , ASTM B117 (vroeger ook DIN 50021) beschrijven allen de zoutsproeitest. Din 50021 is al in 1988 teruggetrokken Deze zijn qua uitvoering vrijwel identiek. Het verschil tussen ISO 9227 / DIN 50021  en ASTM B117 is dat de samples onder een hoek van 15 tot 25° worden geplaatst in plaats van de 15 tot 30° bij ASTM B117.

Bij M2LAB kunt u niet alleen terecht voor het uitvoeren van zoutsproeitesten op testplaatjes, maar ook gehele producten kunnen worden getest. Bij M2LAB beschikken we over een XXL zoutsproeitest, speciaal voor grote producten. Producten met een afmeting tot van 3 meter en een gewicht van 1000 kg kunnen hierin in zijn geheel worden getest.

De duur van de test is afhankelijk van de wensen van de toepassing. ISO 12944-6 geeft richtlijnen voor verschillende “ durability ranges”. De testduur varieert hierin tussen 48 en 2160 uur. Wilt u weten wat voor uw toepassing de aangewezen testduur is dan adviseren wij u hierin graag.

Voor het beoordelen van samples met organische coatings wordt vaak ISO 4628 aangehouden, waarbij roestvorming blaasvorming en ondermijning de belangrijkste criteria zijn. Bij anorganische coatings zien we dat meestal de hoeveelheid witroest, optical defects of rode roestvorming als maatstaf wordt gebruikt.

Contact
Altijd snel geholpen

M2LAB beschikt over 6 zoutsproeikamers. Hierdoor zijn wij altijd in staat om binnen één of twee werkdagen met uw order te starten.

Informatie aanvragenDownload prijslijst