U bent hier:
Xenon Arc test

De Xenon Arc test (Weatherometer): test de lichtechtheid van jouw materiaal

De Xenon Arc test (ook wel bekend als Weatherometer of WOM test) is de meest betrouwbare test om de jarenlange invloed van zonlicht en vocht op (de coating van) een product te simuleren. In tegenstelling tot de QUV test gebruikt de Xenon Arc test het volledige spectrum van zonlicht. Hierbij worden zowel UVA als UVB en zichtbaar licht met een Xenon lamp nagebootst.

Wil je de weerstand van jouw coating tegen veroudering door licht met de Xenon Arc test controleren?

ISO/IEC 17025 geaccrediteerd

Download hier onze scope.

Wij zijn 100% onafhankelijk

Dit zorgt voor maximaal vertrouwen bij jouw klanten.

24/7 inzicht in jouw lopende orders

Hierdoor weet je precies wanneer je jouw rapport kunt verwachten.

Dit meet de Xenon Arc test

De Xenon Arc test is een verweringstest en wordt gebruikt om de weerstand tegen (zon)-licht, vocht en warmte na te gaan. Dit wordt ook wel de lichtechtheid genoemd. De test is met name bedoeld voor producten die (vaak) buiten worden gebruikt, zoals gevelbekleding, vervoersmiddelen, terrasmeubilair en buitenlampen. Voor toepassing binnenshuis kan de test worden aangepast met speciale filters die ervoor zorgen dat het licht dezelfde samenstelling heeft als licht dat door een raam binnenvalt.

Deze verweringstest simuleert in enkele weken de jarenlange invloed van zon en vocht op een coating.

Het verschil tussen de QUV test en de Xenon Arc test

Het licht van de Xenon lamp komt qua golflengte beter overeen met daglicht dan het licht van de QUV test. Om het daglicht nog beter te simuleren kunnen er tijdens de Xenon Arc test ook een daglicht- of glasfilter worden gebruikt. De correlatie met de praktijk wordt hiermee nog beter.

Wil je weten welke test voor jouw product van toepassing is?

Deze materialen zijn geschikt

Deze Xenon Arc test is bestemd voor:

  • Coatings op alle mogelijke ondergronden;
  • Kunststoffen zonder coating.

De Xenon Arc test voldoet aan deze kwaliteitsnormen

We kunnen de Xenon Arc test volgens veel verschillende normen uitvoeren. Voor plastics is de meest toegepaste norm ISO 4892-2, voor coatings is dit ISO 16474-2. Bij leer en textiel passen we doorgaans ISO 4892-2 ISO 105-B02, ISO 105-B04 en een groot aantal ASTM-normen toe.

Werkwijze

Op basis van de specifieke kwaliteitsnorm stellen we het testmateriaal in een klimaatkast bloot aan licht dat de praktijk zo goed mogelijk nabootst. Hiervoor gebruiken we speciale Xenon Arc lampen die licht met de juist golflengte uitzendt. De temperatuur wordt hierbij volgens de kwaliteitsnorm ingesteld.

Het is ook mogelijk om in de klimaatkast op een gecontroleerde manier demiwater op de testproducten te sproeien om regen en snelle afkoeling na te bootsen.

Testduur van de Xenon Arc test

e correlatie tussen de Xenon Arc test en de praktijk is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het type materiaal en de toepassing van het product. Die exacte correlatie kunnen we alleen bepalen als we over praktijkgegevens beschikken die we kunnen vergelijken met de laboratoriumresultaten.

In theorie komt 500 uur testen met kunstmatige verwering globaal overeen met een jaar van zonlicht, warmte en vocht in West Europa.

Let op: dit is slechts een vuistregel. Neem contact op met de specialisten van M2lab voor een advies over de testduur die relevant is voor jouw situatie en product.

Rapportage en advies

Binnen vijf werkdagen na het afronden van de Xenon Arc test ontvang je een rapport met de resultaten. Het kan zijn dat je na het lezen van het rapport nog behoefte aan advies hebt om de kwaliteit van het product te verbeteren. Als specialist op het gebied van industriële oppervlaktebehandeling hebben onze medewerkers altijd advies om je daarmee verder te helpen.

Bel +31 (0)13 463 06 88 voor meer informatie over de doorlooptijden van jouw benodigde laboratoriumtesten.

Wil je jouw product volgens de ISO 4892-2 of 16474-2 norm laten testen?