Xenon Arc snelverweringstest

Met de Xenon Arc snelverweringstest, ook wel weatherometer genoemd, weet u snel of uw product bestand is tegen zonlicht, warmte en eventueel vocht. Deze test simuleert binnen enkele weken het effect van jarenlange licht-invloeden.

Het licht van de xenonlamp komt qua golflengte beter overeen met daglicht dan het licht dat gebruikt wordt bij de QUV-test. Om daglicht nog beter te simuleren, kunnen we daglicht- of glasfilters gebruiken. De correlatie met de praktijk wordt zo nog beter. De Xenon Arc snelverweringstest levert betrouwbaarder resultaten op dan QUV-test. De QUV-test is echter voordeliger.

Wat meten we?
De weerstand tegen licht, vocht en warmte.

Welke materialen kunnen we testen?
Deze Xenon Arc snelverweringstest is geschikt voor:

  • Coatings op alle ondergronden
  • Houten en kunststof oppervlakken zonder coating

Wilt u een ander materiaal laten testen? Bel dan voor de mogelijkheden.

Kwaliteitsnormen
De Xenon test kunnen we volgens een groot aantal normen uitvoeren. De meest toegepaste norm voor plastics is ISO 4892-2. Voor coatings is dit ISO 16474-2. Voor leer en textiel passen we vaak ISO 105-B02 en een groot aantal ASTM-normen toe.

Bel 013 – 463 06 88 voor meer informatie.

Benieuwd naar onze tarieven?

Download prijslijst

Op basis van de kwaliteitsnorm stellen wij het testmateriaal in een klimaatkast bloot aan licht dat de praktijk zo goed mogelijk nabootst. Hiervoor gebruiken we speciale Xenon-Arclampen die licht met de juiste golflengte uitzenden. De temperatuur stellen we volgens de norm in. Indien gewenst sproeien we op een gecontroleerde manier demiwater op de testproducten om regen en snelle afkoeling na te bootsen.

De correlatie tussen de Xenon Arc snelverweringstest en de praktijk is afhankelijk van meerdere factoren, zoals type materiaal en toepassing. De exacte correlatie kunnen we alleen bepalen als we over praktijkgegevens beschikken die we kunnen vergelijken met de laboratoriumresultaten.

Als vuistregel hanteerden we voor enkele klanten dat 1.000 uur kunstmatige snelverwering ongeveer overeenkomt met 1 jaar blootstelling aan zonlicht, warmte en vocht in Florida. In Nederland komt dit ongeveer overeen met 2 jaar blootstelling.

Let op: Dit zijn slechts vuistregels. Neem contact op met M2LAB voor advies over een testduur die voor uw situatie relevant is.

Globale indicatie testduur
Praktijk Test
Tijd in Nederland Tijd in Florida Netto uren UV-licht
3 maanden 1.5 maand 62.5
6 maanden 3 maanden 125
1 jaar 6 maanden 250
2 jaar 1 jaar 500
3 jaar 1.5 jaar 750
4 jaar 2 jaar 1000
5 jaar 2.5 jaar 1250

Na het afronden van de test ontvangt u binnen vijf werkdagen (indien gewenst) een rapport met de resultaten. Wellicht heeft u na het lezen ervan behoefte aan advies over het verbeteren van de kwaliteit van uw product. Omdat M2LAB specialist is op het gebied van industriële oppervlaktebehandeling, kunnen wij u hiermee verder helpen.