U bent hier:
Verweringstesten

Verweringstesten: onderzoek de kleurechtheid van een product

Je hebt een prachtig nieuw product ontworpen, maar het is nog niet duidelijk in hoeverre de gebruikte materialen onder invloed van licht en vocht kunnen verkleuren. Bij het uitvoeren van een verweringstesten plaatsen wij het product in een klimaatkamer met kunstmatig licht, warmte en vocht zodat je weet of het product aan de gewenste ISO normeringen voldoet.

Op deze pagina lees je wat een verweringstest inhoudt en welke verschillende verweringstesten we aanbieden.

ISO/IEC 17025 geaccrediteerd

Het ultieme bewijs van betrouwbaarheid en kwaliteit.

Wij zijn 100% onafhankelijk

Dit zorgt voor maximaal vertrouwen bij jouw klanten.

24/7 inzicht in jouw lopende orders

Hierdoor weet je precies wanneer je jouw rapport kunt verwachten.

Dit houdt een verweringstest in

Producten die (ook) in de buitenlucht worden gebruikt, krijgen met licht, vocht en warmte te maken. Hierdoor zullen er naar verloop van tijd productverkleuringen optreden, maar het is nagenoeg onmogelijk om te voorspellen wanneer die verkleuringen zich gaan openbaren.

Met een verweringstest (ook wel lichtechtheidstest of kleurechtheid test genoemd) worden zonlicht, hoge temperaturen en regen versneld gesimuleerd zodat een proces van jaren in een veel kortere tijd nagebootst wordt. Na deze test is dus duidelijk wat klanten van de kleurechtheid van jouw producten kunnen verwachten.

M2LAB biedt twee verschillende verweringstesten, de QUV test en de Xenon Arc test. Deze meest voorkomende ISO normeringen die worden gevolgd zijn ISO 4892-2 of ISO 4892-3 en ISO 16474-2 of ISO 16474-3. Voor textiel wordt vaak ISO 105-B04 of ISO 105-B02 gevolgd.

Naast ISO normen worden ook vaak ASTM normen gebruikt. De belangrijkste hiervan zijn ASTM G154 en ASTM G155.

Wil je jouw product volgens de ISO 4892 of ISO 16474 norm laten testen?

De QUV test

De QUV test gebruikt alleen licht uit het UV-spectrum. Standaard is dit UVA licht (340 nm), maar UVB licht (313 nm) is ook mogelijk. Deze verweringstest simuleert in enkele weken de jarenlange invloed van zon en vocht op een coating of kunststof.

Soms wordt er met continu licht getest, maar meestal met afwisselend licht en donkere periodes in combinatie met waterdamp. Hoe lang de licht en donker-periodes duren hangt af van de norm die wordt gevolg.

De QUV test is volgens de ISO normeringen ISO 4892-3 en ISO 16474-3.

De Xenon Arc test

De Xenon Arc test was vroeger bekend als Weather-o-meter test of WOM test en is de meest betrouwbare test om de jarenlange invloed van zonlicht en vocht op een product te simuleren. In tegenstelling tot de QUV test gebruikt deze Xenon Arc test het volledige spectrum van zonlicht. Zowel UVA als UVB en zichtbaar licht worden met een Xenon lamp nagebootst.

Deze verweringstest is eventueel ook te combineren met water spray en/ of een filtering door glas (een window glas filter).

De Xenon Arc test kan worden uitgevoerd volgens aan ISO normeringen ISO 4892-2 en ISO 16474-2.

Welke verweringstest is het meest geschikt?

Omdat vooraf niet te voorspellen is welke test de defecten die in de praktijk gaan optreden het beste simuleert wordt voor een inschatting van de levensduur van een materiaal meestal een combinatie van beide verweringstesten toegepast. Hierbij wordt het ene testpaneel in de QUV test geplaatst en een ander testpaneel in de Xenon Arc test.

Wil je weten welke test voor jouw product van toepassing is?

Uitvoering van de verweringtest

Onze QUV-verweringstesten worden doorgaans op panelen met een afmeting van ongeveer 150 x 80 mm uitgevoerd. De xenontest meestal op samples van 80×50 mm. Deze testpanelen worden in een zogenaamde snelverweringskast geplaatst, waarna deze samples volgens een vaste procedure worden bestraald en eventueel bevochtigd.

Voor het beoordelen van de samples worden eventuele beschadigingen aan het oppervlak in kaart gebracht. Als daar behoefte aan is, worden mogelijke veranderingen in kleur of glans ook gemeten.

Duur van de testen

Het is niet te voorspellen hoe lang er getest moet worden om 5 of 10 jaar aan zonlicht te simuleren. Bij de simulatie van verouderingsprocessen kunnen er namelijk afwijkingen optreden. Veel van onze klanten hanteren de vuistregel dat 1000 uur testen globaal overeen komt met een jaar vol in de zon in West Europa.

Daarnaast is de testduur ook erg afhankelijk van het materiaal en hoe het product wordt gebruikt. Normaal gesproken staat bijvoorbeeld een fiets niet altijd buiten, want de meeste mensen zetten een fiets ook regelmatig in een schuur. Je zou dan dus in principe ook korter kunnen testen. In het geval van de populaire leenfietsen gaat dat echter niet op, want deze fietsen staan juist vrijwel altijd buiten. Het resultaat van 1000 uur in de verweringstest zal, vergeleken met een gewone fiets, dan ook anders moeten worden geïnterpreteerd.

Bel +31 (0)13 463 06 88 voor meer informatie over de doorlooptijden van jouw benodigde verweringstesten.

Wil je jouw product volgens de ISO 4892 of ISO 16474 norm laten testen?