U bent hier:
Taber abraser test

Taber Abraser test: onderzoek de slijtvastheid van een materiaal

De Taber Abraser test is geschikt om de slijtvastheid van elk type materiaal en coating te testen. Je kunt hierbij denken aan kunststof, rubber, textiel, leer, metaal, glazuur, tapijt, hout, laminaat en parket. Deze test voldoet aan vrijwel alle internationale normen, zoals ASTM D 4060, EN 13329 en EN 16511. Daarnaast wordt de test ook gebruikt om de gebruiksklasse en AC waarde van laminaat vast te stellen.

Op deze pagina lees je wat een Taber Abraser test inhoudt en welke verschillende mogelijkheden we bieden.

ISO/IEC 17025 geaccrediteerd

Download hier onze scope.

Wij zijn 100% onafhankelijk

Dit zorgt voor maximaal vertrouwen bij jouw klanten.

24/7 inzicht in jouw lopende orders

Hierdoor weet je precies wanneer je jouw rapport kunt verwachten.

Dit houdt een Taber Abraser test in

In het Taber Abraser apparaat draait het testpaneel op een verticale as tegen de glijdende rotatie van twee wielen die in tegengestelde richting schuren om zo het gebruik van het materiaal te simuleren. De ontstane slijtage vormt dan een patroon van gekruiste bogen over een oppervlak van ongeveer 30 vierkante centimeter.

Dit laat onder alle hoeken de slijtvastheid van het testpaneel ten opzichte van de structuur of vezelrichting van het materiaal zien.

Het Taber Abraser apparaat stellen we voor elk type materiaal apart in, afhankelijk van het uiteindelijke gebruik van het materiaal. Zo kunnen we bijvoorbeeld grove of fijne schuurwielen gebruiken en kunnen we variëren met het gewicht waarmee deze wielen op het testpaneel drukken.

De Taber Abraser in beeld

Wil je de slijtvastheid van jouw materiaal volgens ASTM D4060,
EN 13329 of 16511 norm laten testen?

Intensiteit van de test

De slijtvastheid is afhankelijk van het type materiaal, de aard en de intensiteit van het gebruik. Het RVS metaal van een deurklink in een druk bedrijfspand zal bijvoorbeeld sneller slijten dan het RVS metaal van een greep op een keukenkastje in een woonhuis. Een laminaat vloer in een druk kantoor zal meer te lijden hebben dan datzelfde laminaat op een opbergzolder.

Om die reden kan de Taber Abraser met verschillende intensiteiten worden afgesteld. Zo kan de door het Taber Abraser apparaat uitgeoefende druk met gewichten worden ingesteld en zijn er ook verschillende typen schurende wieltjes beschikbaar. Deze wieltjes hebben bijvoorbeeld:

 • Rubber met fijne schuurkorrels (deze simuleren lichte belasting);
 • Rubber met grove schuurkorrels (deze simuleren zware belasting);
 • Koperen kern met leer (deze worden in combinatie met een grit feeder gebruikt).

Om een Taber waarde goed te kunnen interpreteren moet er met de volgende onderdelen rekening worden gehouden:

 • De norm waarnaar is getest;
 • Het type wieltjes dat is gebruikt;
 • De gewichtsbelasting per wieltje;
 • Het aantal rotaties van de wieltjes.

Wil je weten welke slijtagetest voor jouw materiaal het meest geschikt is?

De Taber Abraser test met een grit feeder

De Taber Abraser test kan ook met een zogenaamde grit feeder worden uitgevoerd, M2LAB is hierin uniek. Dit gruistoevoegsysteem wordt op het Taber Abraser apparaat bevestigd, zodat er tijdens het testen met een gespecificeerde snelheid continu schurende korreldeeltjes over het testpaneel worden verdeeld.

De toevoeging van de grit feeder zorgt ervoor dat de specifieke bewegingen van een schoen worden gesimuleerd, hierdoor kan de slijtvastheid van materialen voor vloeren goed worden vastgesteld.

De slijtvastheid van materiaal voor een vloer testen

De Taber Abraser test is ook erg geschikt om de slijtvastheid van tapijt, laminaat en parket vast te stellen. Voor bijvoorbeeld laminaat kan de gebruiksklasse met de test worden bepaald.

De gebruiksklassen voor laminaat zijn als volgt:

 • Klasse 31: normaal huishoudelijk gebruik. Geschikt voor een woonkamer, slaapkamer of zolder;
 • Klasse 32: intensief huishoudelijk en licht commercieel gebruik. Geschikt voor een gezinswoning met veel bezoek of huisdieren, een kantoor of winkelruimte;
 • Klasse 33: intensief commercieel gebruik. Geschikt voor klaslokalen, drukke winkelruimten of restaurants.

Daarnaast is er op het gebied van de slijtvastheid van laminaat ook een AC waarde, dit geeft de slijtvastheid van de toplaag aan. AC waarden zijn:

 • AC4: bestand tegen gemiddeld voetverkeer in een woning;
 • AC5: bestand tegen intensief voetverkeer in een kantoor of winkel;
 • AC6: bestand tegen zeer intensief voetverkeer in scholen, druk bezochte winkels of restaurants.

Testduur van de Taber Abraser test

Een Taber Abraser test duurt, afhankelijk van de uit te voeren norm, een paar minuten tot meerdere dagen. Houd voor het verwerken van de resultaten rekening met een doorlooptijd van maximaal vijf werkdagen.

Rapportage en advies

Binnen vijf werkdagen na het afronden van de Taber Abraser test ontvang je een rapport met de resultaten. Het kan zijn dat je na het lezen van het rapport nog behoefte aan advies hebt om de kwaliteit van het product te verbeteren. Als specialist op het gebied van industriële oppervlaktebehandeling hebben onze medewerkers altijd advies om je daarmee verder te helpen.

Bel +31 (0)13 463 06 88 voor meer informatie over de doorlooptijden van jouw benodigde laboratoriumtesten.

Wil je de slijtvastheid van jouw materiaal volgens ASTM D4060,
EN 13329 of 16511 norm laten testen?