Ruitjesproef

De ruitjesproef geeft direct inzicht in hoe sterk een verf of coating gehecht is aan zijn ondergrond.

Wat meten we?
Hechting van een verf of coating op de ondergrond.

Welke materialen kunnen we testen?
De ruitjesproef is geschikt voor organische coatinglagen met een maximale dikte van
250 µm op alle ondergronden. Voor laagdiktes boven 250 micron wordt de pull off hechtingstest volgens ISO 4624 toegepast.

Kwaliteitsnormen
De ruitjesproef voeren we uit volgens ISO 2409 of ASTM D3359.

Bel 013 – 463 06 88 voor meer informatie.

Benieuwd naar onze tarieven?

Download prijslijst

Bij de ruitjesproef wordt een ruitjespatroon in de te meten coating aangebracht. Het ruitjespatroon wordt aangebracht door met een cutting tool met 6 tanden (ISO methode) of  11 tanden (ASTM methode) twee lijnenseries in een rechte hoek van 90° ten opzichte van elkaar te snijden. Hierdoor ontstaat een ruitjespatroon.

De afstand tussen de lijnen wordt bepaald door de laagdikte van de coating:

  • 1 mm tussenruimte voor coatings tot 60 µm op harde substraten;
  • 2 mm tussenruimte voor coatings tot 60 µm op zachte substraten;
  • 2 mm tussenruimte voor coatings van 61 tot 120 µm op harde of zachte substraten
  • 3 mm tussenruimte voor coatings 121 tot 250 µm op harde of zachte substraten. (dit patroon wordt aangebracht met een enkel mes en een raster)

Op het ontstane ruitjespatroon wordt, na behandeling met een harde borstel, een gestandaardiseerde tape aangebracht, welke vervolgens onder een hoek van 45° weer wordt verwijderd. Vervolgens wordt het ruitjespatroon geëvalueerd met behulp van een vergelijkingstabel.

Classificering Omschrijving (volgens DIN ISO) Uiterlijk van het oppervlak van het kruissnede gebied waar bladdering is opgetreden (voorbeeld met 6 parallelle snedes)
0 De randen van de snedes  zijn helemaal glad. Geen enkele van de door de snedes ontstane vierkanten heeft losgelaten.
1 Kleine schilfering op de kruispunten van de snedes. Het aangetaste gebied is niet beduidend groter dan 5% van het oppervlak.
2 De coating is geschilferd langs de randen van de snedes en/of kruispunten. Het aangetaste gebied is beduidend groter dan 5%, maar niet beduidend groter dan 15%.
3 De coating is deels of geheel in grote stroken geschilferd langs de randen van de snedes en/of is geheel of gedeeltelijk geschilferd op verschillende delen van de vierkanten. Het aangetaste gebied is beduidend groter dan 15%, maar niet beduidend groter dan 35%.
4 De coating is in grote stroken geschilferd langs de randen van de snedes en/of van verschillende vierkanten geheel of gedeeltelijk losgelaten. Het aangetaste gebied is beduidend groter dan 35%, maar niet beduidend groter dan 65%.
5 Elke mate van bladderen dat zelfs niet kan worden gerekend tot categorie 4.

De test geeft direct resultaat.

De resultaten worden beknopt samengevat in een overzichtelijk rapport indien gewenst met foto’s. Wellicht heeft u na het lezen ervan behoefte aan advies over het in stand houden of verbeteren van de kwaliteit van uw product. Omdat wij specialist zijn op het gebied van industriële oppervlaktebehandeling, ben je ook hiervoor bij ons aan het juiste adres.