U bent hier:

De QUV test: hoe lang duurt het voor je product gaat verkleuren?

Met de QUV test ga je volgens ISO normeringen na in hoeverre je product bestand is tegen zonlicht, warmte en vocht. Deze test simuleert in een paar weken het effect van jarenlange weersomstandigheden en is wereldwijd de meest gebruikte test voor simulatie van veroudering door UV-licht.

Wil je de weerstand tegen UV-licht van jouw product met de QUV test controleren?

ISO/IEC 17025 geaccrediteerd

Download hier onze scope.

Wij zijn 100% onafhankelijk

Dit zorgt voor maximaal vertrouwen bij jouw klanten.

24/7 inzicht in jouw lopende orders

Hierdoor weet je precies wanneer je jouw rapport kunt verwachten.

Dit meet de QUV test

De QUV test is een verweringstest en wordt gebruikt om de weerstand tegen UV-licht, vocht en warmte na te gaan. Het is met name bedoeld voor producten die (vaak) buiten worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld gevelelementen, voertuigen , terrasmeubilair en buitenlampen.

Deze verweringstest bootst in een korte periode de jarenlange invloed van zon en vocht op een coating of kunststof na.

Mogelijkheden tijdens het testen

De QUV test gebruikt alleen licht uit het UV-spectrum (340 nm). Standaard is dit UVA licht, maar het is ook mogelijk om met UVB licht (313 nm) te testen.

In de meeste gevallen wordt er met een combinatie van licht en waterdamp getest. Dit simuleert wat er in de praktijk overdag en ’s nachts gebeurt (zonlicht en dauw) Vaak is dit 4 uur licht en 4 uur condensatie, maar soms ook 8 uur licht en 4 uur watercondensatie.

Wil je weten welke test voor jouw product van toepassing is?

Deze materialen zijn geschikt

De QUV test is bestemd voor:

  • Coatings op alle mogelijke ondergronden;
  • Kunststof oppervlaktes met of zonder coating.

De QUV test kan worden uitgevoerd volgens de volgende kwaliteitsnormen

Standaard voeren we de QUV test volgens de kwaliteitsnorm ISO 4892-3 en NEN-ISO 16474, beide met UVA lampen, uit. Op aanvraag kunnen we ook volgens andere ISO en ASTM-normen testen.

Werkwijze

Het testmateriaal wordt in een klimaatkast afwisselend blootgesteld aan Uv-licht en vocht, de temperatuur wordt hierbij ingesteld volgens de geldende kwaliteitsnorm.

Tijdens de QUV test simuleren speciale UV-fluorescentielampen het effect van de UV-straling in zonlicht. Ook laat de klimaatkast op een gecontroleerde manier condensatie op het testmateriaal ontstaan om dauw na te bootsen.

Testduur van de QUV test

De correlatie tussen de QUV test en de praktijk is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het type materiaal en de toepassing van het product. Die exacte correlatie kunnen we alleen bepalen als we over praktijkgegevens beschikken die we kunnen vergelijken met de laboratoriumresultaten.

In theorie komt 500 uur testen met kunstmatige UVA lampen globaal overeen met een jaar van zonlicht, warmte en vocht in West Europa. In de praktijk gaat dit echter vaak meer richting 250 uur voor een jaar praktijk.

Let op: dit is slechts een vuistregel. Neem contact op met de specialisten van M2LAB voor een advies over de testduur die relevant is voor jouw situatie en product.

Rapportage en advies

Binnen vijf werkdagen na het afronden van de QUV test ontvang je een rapport met de resultaten. Het kan zijn dat je na het lezen van het rapport nog behoefte aan advies hebt om de kwaliteit van het product te verbeteren. Als specialist op het gebied van industriële oppervlaktebehandeling hebben onze medewerkers altijd advies om je daarmee verder te helpen.

Bel +31 (0)13 463 06 88 voor meer informatie over de doorlooptijden van jouw benodigde laboratoriumtesten.

Wil je jouw product volgens de ISO 4892-3 of 16474-3 norm laten testen?