QUV-test

Met de genormeerde QUV-test weet u snel in hoeverre uw product bestand is tegen zonlicht, warmte en vocht. Deze test simuleert binnen enkele weken het effect van jarenlange UV-invloeden.

Wat meten we?
De weerstand tegen UV-licht, vocht en warmte.

Welke materialen kunnen we testen?
Deze QUV-test is geschikt voor:

  • Coatings op alle ondergronden
  • Houten en kunststof oppervlakken zonder coating

Wilt u een ander materiaal laten testen? Bel dan voor de mogelijkheden.

Kwaliteitsnormen
Standaard voeren we de QUV-test uit volgens ISO 4892-3 met UVA lampen. Daarnaast kunnen we op aanvraag testen volgens NEN-ISO 16474 en diverse ASTM-normen.

Bel 013 – 463 06 88 voor meer informatie.

Benieuwd naar onze tarieven?

Download prijslijst

Op basis van de kwaliteitsnorm stellen wij het testmateriaal in een klimaatkast afwisselend bloot aan UV-licht en vocht. De temperatuur stellen we volgens de norm in. Speciale UV-fluorescentielampen simuleren het effect van de UV-straling die in zonlicht aanwezig is. De klimaatkast laat op een gecontroleerde manier condensatie op het product ontstaan en bootst zo dauw en regen na.

De correlatie tussen de QUV-test en de praktijk is afhankelijk van meerdere factoren, zoals type materiaal en toepassing. De exacte correlatie kunnen we alleen bepalen als we over praktijkgegevens beschikken die we kunnen vergelijken met de laboratoriumresultaten.

Als vuistregel hanteerden we voor enkele klanten 1.000 uur kunstmatige snelverwering met UVA lampen komt ongeveer overeen met 1 jaar blootstelling aan zonlicht, warmte en vocht in Florida. In Nederland komt dit ongeveer overeen met 2 jaar blootstelling.

Let op: Dit zijn slechts vuistregels. Neem contact op met M2LAB voor advies over een testduur die voor uw situatie relevant is.

Globale indicatie testduur
Praktijk Test
Tijd in Nederland Tijd in Florida Netto uren UV-licht
3 maanden 1.5 maand 62.5
6 maanden 3 maanden 125
1 jaar 6 maanden 250
2 jaar 1 jaar 500
3 jaar 1.5 jaar 750
4 jaar 2 jaar 1000
5 jaar 2.5 jaar 1250

Na het afronden van de test ontvangt u binnen vijf werkdagen (indien gewenst) een rapport met de resultaten. Wellicht heeft u na het lezen ervan behoefte aan advies over het verbeteren van de kwaliteit van uw product. Omdat M2LAB specialist is op het gebied van industriële oppervlaktebehandeling, kunnen wij u hiermee verder helpen.