Coatings in de vloedlijn

ISO 12944-9 beschrijft voor coatings die in de vloedlijn (splash zone) worden toegepast een drietal specifieke testen. Namelijk de cyclische-, de sea water immersion en de Cathodic Disbondment Test (CD-Test) ISO 15711. Deze laatste is bij lang niet iedereen bekend.

Om corrosie van staal tegen te gaan wordt in de off-shore vaak een techniek toegepast die kathodische bescherming heet. D.m.v. een opoffer-anode of een stroom-opdruksysteem wordt het anodepotentiaal van het staal dermate verlaagd, dat er geen corrosie meer optreedt.

Dit opgelegde potentiaal kan echter ook een nadelig effect hebben op de hechting van coatings. Dit noemen we kathodische onthechting. Of een coating gevoelig is voor kathodische onthechting onderzoeken we bij M2LAB m.b.v. de CD-test.

Download direct onze prijslijst

Zo werkt de Cathodic Disbondment Test:

Drie panelen van 150×75 mm worden, zoals omschreven in ISO 12944-9 voorzien van een gat met een diameter 6mm (anders dus dan de 10 mm in ISO 15711 !).

De panelen worden gedurende 4200 uur, in een tank met kunstmatig zeewater gehangen. Vervolgens wordt met behulp van een potentiostaat een spanning van 1050 mV t.o.v een referentie electrode opgelegd.

Na afloop van de test wordt de onthechting van de coating vanuit het gat bepaald. Als deze binnen de specificaties valt is de test geslaagd.

Meer weten over testen volgens ISO 12944?

Voordelen van M2LAB

Wij zijn 100% onafhankelijk

Omdat wij op geen enkele wijze zijn verbonden aan importeurs of producenten, zijn onze rapporten 100% onafhankelijk. Dit zorgt voor maximaal vertrouwen bij jouw klanten.

Wij leveren foutloze rapportages

Door een hoge mate van automatisering hebben onze rapporten een zeer professionele uitstraling en zijn te allen tijde foutloos.

De testduur

Een Cathodic Disbondment test duurt, afhankelijk van de uit te voeren norm, een paar minuten tot meerdere dagen. Houd voor het verwerken van de resultaten rekening met een doorlooptijd van maximaal vijf werkdagen.

Rapportage en advies

Binnen vijf werkdagen na het afronden van de Cathodic Disbondment test ontvang je een rapport met de resultaten. Het kan zijn dat je na het lezen van het rapport nog behoefte aan advies hebt om de kwaliteit van het product te verbeteren. Als specialist op het gebied van industriële oppervlaktebehandeling hebben onze medewerkers altijd advies om je daarmee verder te helpen.

Wil je de kathodische bescherming van jouw materiaal laten testen?