U bent hier:
Cathodic disbondment test

Cathodic disbondment test: hoe gevoelig is de coating voor kathodische onthechting?

Om corrosie van staal tegen te gaan wordt in de off-shore vaak een techniek toegepast die kathodische bescherming heet. D.m.v. een opoffer-anode of een stroom-opdruksysteem wordt het anodepotentiaal van het staal dermate verlaagd, dat er geen corrosie meer optreedt.

Dit opgelegde potentiaal kan echter ook een nadelig effect hebben op de hechting van coatings. Dit noemen we kathodische onthechting. Of een coating gevoelig is voor kathodische onthechting onderzoeken we bij M2LAB m.b.v. de CD-test.

ISO 12944-9 beschrijft voor coatings die in de vloedlijn (splash zone) worden toegepast een drietal specifieke testen. Namelijk de cyclische-, de sea water immersion en de Cathodic Disbondment Test (CD-Test) ISO 15711. Deze laatste is bij lang niet iedereen bekend.

ISO/IEC 17025 geaccrediteerd

Het ultieme bewijs van betrouwbaarheid en kwaliteit.

Wij zijn 100% onafhankelijk

Dit zorgt voor maximaal vertrouwen bij jouw klanten.

24/7 inzicht in jouw lopende orders

Hierdoor weet je precies wanneer je jouw rapport kunt verwachten.

Hoe wordt de cathodic disbondment test uitgevoerd?

De exacte uitvoering van de test is afhankelijk van de te hanteren norm. Maar in de basis wordt de test als volgt uitgevoerd:
Gecoate testpanelen worden voorzien van een gat en gedurende 4200 uur, in een tank met kunstmatig zeewater gehangen. Vervolgens wordt met behulp van een potentiostaat een vaste spanning opgelegd.

Na afloop van de test wordt de onthechting van de coating vanuit het gat bepaald. Als deze binnen de specificaties valt is de test geslaagd.

Rapportage en advies

Binnen vijf werkdagen na het afronden van de cathodic disbondment test ontvang je een rapport met de resultaten. Het kan zijn dat je na het lezen van het rapport nog behoefte aan advies hebt om de kwaliteit van het product te verbeteren. Als specialist op het gebied van industriële oppervlaktebehandeling hebben onze medewerkers altijd advies om je daarmee verder te helpen.

Bel +31 (0)13 463 06 88 voor meer informatie over de doorlooptijden van jouw benodigde laboratoriumtesten.

Benieuwd naar welke materialen allemaal getest kunnen worden?