Is het jou ooit opgevallen?
Het is namelijk een veel voorkomend probleem. Kijk maar eens goed als je de volgende keer naar de glasbak gaat. Je zou je kunnen richten op de hechting met de ondergrond. Als je echter goed kijkt, zie je dat het probleem niet zit in de eerste laag maar in de toplaag, de blanke lak, zit. De eerste laag poedercoating zit nog muurvast. Dit betekent dat de voorbehandeling of kwaliteit van het zink dus niet de oorzaak kunnen zijn.
De eerste laag (de kleurlaag) is, soms een epoxy-polyester en soms een polyester poedercoating. In beide gevallen zien we het probleem. Omdat de afvalbakken nogal eens slachtoffer worden van grafitty-kunstenaars, worden deze voorzien van een blanke anti-grafitty poedercoating. Dit kan een polyurethaan of polyester zijn. Het probleem is aan de zuid-zijde vaak het ernstigste.
Wat is de oplossing van dit mysterie van de afbladderende glasbak?
Ik heb niet specifiek onderzoek gedaan naar deze glasbakken, maar wel naar een vergelijkbaar probleem bij een klant in Oost-Europa die behuizingen voor schakelapparatuur produceerde.
Hoe ik daar tot de oorzaak kwam? De kleurlaaglaag? Die zat muurvast. Dus de zinklaag en voorbehandeling zijn in orde. Uitzetting van materiaal kan hier ook niet het probleem zijn. Verschil in uitzetting tussen verschillende types poeder zijn namelijk minimaal. Dit zou betekenen dat er alleen problemen kunnen ontstaan tussen de zink- en kleurlaag en ja, daar is niks aan de hand.
Het echte probleem zat ‘m in de zon: niet zozeer de bestendigheid tegen UV-straling, maar de blokkering ervan door de topcoat. En precies daar schortte het hier ook aan. De topcoat liet teveel zonlicht door. Daardoor begon de kleurlaag te verkrijten en ging de hechting tussen topcoat en kleurlaag verloren.
Was er dan een slechte kwaliteit blanke lak gebruikt?
Nee. Het was de dikte van de topcoat. De blanke lak had prima UV-blokkerende eigenschappen, maar door zijn neiging om te vergelen bij te dikke lagen, werd deze bewust erg dun aangebracht.
Hoe kwam ik hier achter? Door versnelde verweringstests, waarbij we ontdekten dat een laagdikte van minimaal 50 micron noodzakelijk was voor optimale bescherming. Nieuwsgierig naar meer details over dit onderzoek? Neem dan contact met me op.
Meer weten over onze diensten?
Wil je meer weten over hoe wij coatings onderzoeken en problemen oplossen? Neem dan contact op met ons op via tel 013 – 463 06 88 of stuur een mail naar info@m2lab.nl.