U bent hier:
Kleur en glans, meten is weten!

Kleur en glans, meten is weten!

Een van de grote Nederlandse fietsenproducenten benaderde mij vorige week of wij hem konden helpen met een discussie met zijn leverancier over kleur.

Hij krijgt diverse onderdelen geleverd in RAL 9005. De ene keer zijn deze echter wat “grijziger” dan de andere keer. De onderdelen worden naast elkaar gemonteerd, waardoor je het verschil heel duidelijk ziet.

Hij vroeg mij daarom of er “regels” bestaan voor kleurverschillen. Benieuwd wat mijn uitleg aan hem was?

Beïnvloedende factoren t.a.v. kleurwaarneming

Ik heb hem uitgelegd dat hoe iemand een kleur waarneemt wordt beïnvloed door een aantal factoren:

  • het soort licht;
  • de hoeveelheid licht;
  • de glans van het oppervlak;
  • de structuur van het oppervlak (glad/ structuur);
  • de hoek waaronder wordt geobserveerd;
  • de waarnemer.

Dat betekent dat een visuele waarneming niet objectief is. Echter, de visuele waarneming is uiteindelijk wel waar het om gaat. Maar hoe ga je daar nou mee om?

Kleurmeting

Kleuren zijn opgebouwd uit de hoofdkleuren geel, rood en blauw. Met behulp van een kleurmeter kan exact bepaald worden hoeveel van elk hiervan aanwezig is in het weerkaatste licht van de gemeten kleur.

Het resultaat van een kleurmeting wordt uitgedrukt in L-, a- en b-waarde.

  • “L” waarde (grijswaarde, positie tussen wit en zwart)
  • “a” waarde (positie tussen rood en groen)
  • “b” waarde (positie tussen blauw en geel)

Met behulp van deze waardes kunnen we de afstand tot een andere kleur (referentie) berekenen. Dit kan in elke individuele richting (L, a of b), maar vaak wordt er gekozen voor een samengestelde afwijking. Dit noemen we het kleurverschil delta E (ΔE).

Duidelijke afspraken met de leverancier

De meest gebruikte methode is dat er tussen klant en leverancier een “oermonster” of “golden sample” wordt vastgelegd (en bewaard!). Het kleurverschil van nieuwe batches met dit monster mag niet meer bedragen dan een vooraf overeengekomen waarde. Deze maximaal toelaatbare waarde wordt in eerste instantie vastgesteld op basis van visuele waarneming. D.w.z. wat is storend voor de toepassing. Als men het daarover eens is worden de exacte L-, a- en b-waardes bepaald en vastgelegd.

Glans

De glans van een oppervlak is de mate waarin licht wordt gereflecteerd. Dit heeft een sterke invloed op hoe je een kleur waarneemt. Bij M2LAB meten we daarom bij elke kleurmeting ook de glans.

Laatste woord aan de klant

Wanneer de kleur of glans van een product meer afgesproken is, dan is dit formeel afkeur. De klant kan uiteraard, als hij dit wil, altijd nog visueel bepalen of het product wordt geaccepteerd.

Op deze manier liggen afspraken vast en wordt discussie voorkomen.

Meer weten over kleurmeting? Kijk dan op deze pagina.

Meer weten over onze diensten?

Wil je meer weten over hoe wij coatings onderzoeken en problemen oplossen? Neem dan contact op met ons op via tel 013 – 463 06 88 of stuur een mail naar info@m2lab.nl.

De Coating Nerd

“Waar ik ook ben, op mijn werk of als ik vrij ben, ik kijk naar alles waar een verflaagje op zit. Helemaal als er iets mis mee is. Roestplekken, blaasjes en afbladderende verf, daar word ik gelukkig van! Nou ja, gelukkig… dat is wat overdreven. Maar ik vind het machtig interessant. Wat een mazzel heb ik dan ook dat ik hier mijn beroep van heb mogen maken. De hele dag onderzoek doen aan verfsystemen, ge(poeder)coate voorwerpen en bedrijven helpen bij het verbeteren van hun product.”

Laatste blogs

Heb je een vraag?

Heb je een vraag? Wil je met een expert overleggen over welke test voor jou het meest geschikt is? Wil je een test laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op.

Reageren? Volg The Coating Nerd op LinkedIn en blijf op de hoogte!