Meer informatie over deze richtlijn

ASTM B117

De norm ASTM B117 is een richtlijn die beschrijft hoe de zoutsproeitest, ook wel bekend onder de naam zoutneveltest, uitgevoerd dient te worden.

De zoutsproeitest volgens ASTM B117 is de meest toegepaste corrosietest voor metalen met of zonder een organische of anorganische deklaag. De test wordt op vrijwel alle metalen, met of zonder coating toegepast.

Door middel van een continue besproeiing met natriumchloride-oplossing in een klimaatkamer wordt corrosievorming versneld en kan de roestwerendheid van een materiaal worden gecontroleerd. Samples moeten volgens ASTM B117 onder een hoek van 15 tot 30° in de testkamer geplaatst. Er wordt gewerkt met een 5%-ige Natriumchloride oplossing, een temperatuur van 35°C en een pH van 6,5 tot 7,2.

Let op: De norm ASTM B117 zegt niets over een directe relatie tussen resultaten van zoutsproeitesten en de verwachte levensduur van een materiaal in de praktijk. Ook wordt er in de norm niets gezegd over hoe de samples na de test moeten worden beoordeeld. Meer hierover op de info-pagina zoutsproeitest.

Andere normen die de neutrale zoutsproeitest beschrijven zijn bij ISO 9227 NSS en DIN 50021. Deze zijn qua uitvoering vrijwel identiek aan ASTM B117. Het verschil tussen ISO 9227 en ASTM B117 is dat de samples onder een hoek van 15 tot 25° worden geplaatst in plaats van de 15 tot 30° bij ASTM B117

De zoutsproeitest kent ook de zogenaamde azijnzure variant. Deze wordt beschreven in ASTM G 85.

Voordelen van M2LAB

Scherpe prijzen

Korte doorlooptijden

20 jaar ervaring in de coatingindustrie

Onafhankelijke testresultaten

Advies n.a.v. de testresultaten

Benieuwd naar onze tarieven?

Download prijslijst
Meer informatie

Uw product laten testen
volgens de ASTM B117 norm?

Vraag vrijblijvend om meer informatie of lees verder over de zoutsproeitest.

Informatie aanvragenLees meer