U bent hier:
Het mysterie van de loslatende poedercoating in de Efteling

Het mysterie van de loslatende poedercoating in de Efteling

Tijdens een bezoek aan de Efteling zag ik een probleem op een leuning bij de attractie Symbolica: Poedercoating die losliet van het hekwerk. Als echte coating-nerd was ik natuurlijk benieuwd naar de oorzaak. Ik maakte snel wat foto’s en Om het probleem verder te onderzoeken, nam ik stiekem een lakschilfer mee naar ons lab. De foto deelde ik met mijn netwerk op linkedin om te horen met welke theorieën mijn relaties op de proppen zouden komen.

Onderzoekshypotheses

De reacties op mijn oproep waren divers. Mensen suggereerden verschillende mogelijke oorzaken, zoals zonnebrandcrème, een slecht straalprofiel, onjuiste chemische voorbehandeling of het wel of niet gebruiken van een primer. Om de ware oorzaak te achterhalen, voerde ik in ons lab een reeks microscopische onderzoeken uit op de lakschilfer.

Analyse van de resultaten

De resultaten van het microscopisch onderzoek toonden twee belangrijke bevindingen aan. Op basis van het uitgevoerde onderzoek kon ik uitsluiten dat zonnebrandcrème, onjuiste chemische voorbehandeling of het wel of niet gebruiken van een primer de oorzaak waren. In plaats daarvan bleken een onvoldoende ruwheid van de ondergrond en achtergebleven straalstof verantwoordelijk te zijn voor de loslatende poedercoating.

Conclusie en aanbevelingen

Uiteindelijk onthulde het onderzoek dat een onvoldoende ruwheid van de ondergrond, in combinatie met achtergebleven straalstof, ervoor zorgde dat de poedercoating vroegtijdig losliet. Dit toont het belang aan van een zorgvuldige voorbereiding van het oppervlak en het verwijderen van straalstof voordat de coating wordt aangebracht.

M2LAB: experts in coatingonderzoek

Bij M2LAB zijn we gespecialiseerd in het onderzoeken van coatings en het oplossen van problemen zoals deze. Onze expertise stelt ons in staat om gedetailleerde analyses uit te voeren en op basis van onze bevindingen praktische oplossingen aan te bieden voor het verbeteren van coatingprestaties en levensduur.

Meer weten over onze diensten?

Wil je meer weten over hoe wij coatings onderzoeken en problemen oplossen? Neem dan contact op met ons op via tel 013 – 463 06 88 of stuur een mail naar info@m2lab.nl.

De Coating Nerd

“Waar ik ook ben, op mijn werk of als ik vrij ben, ik kijk naar alles waar een verflaagje op zit. Helemaal als er iets mis mee is. Roestplekken, blaasjes en afbladderende verf, daar word ik gelukkig van! Nou ja, gelukkig… dat is wat overdreven. Maar ik vind het machtig interessant. Wat een mazzel heb ik dan ook dat ik hier mijn beroep van heb mogen maken. De hele dag onderzoek doen aan verfsystemen, ge(poeder)coate voorwerpen en bedrijven helpen bij het verbeteren van hun product.”

Laatste blogs

Heb je een vraag?

Heb je een vraag? Wil je met een expert overleggen over welke test voor jou het meest geschikt is? Wil je een test laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op.

Reageren? Volg The Coating Nerd op LinkedIn en blijf op de hoogte!