U bent hier:
Hechtingtesten, zo werkt dat!

Hechtingtesten, zo werkt dat!

De kwaliteit van een verf/coatingsysteem valt of staat met de hechting met de ondergrond. Wanneer deze niet goed is, kun je “erop smeren“ wat je wilt, maar is het wachten op problemen.

Maar wat is nou de juiste methode om deze hechting te bepalen en hoe interpreteer je de resultaten?

Ruitjesproef ISO 2409

Deze methode is geschikt voor laagdiktes < 250 micron. Met een mes wordt er een ruitjespatroon in de coating gesneden. De afstand tussen de insnijdingen die moet worden aangehouden wordt bepaald door de laagdikte van de coating.

LaagdikteHarde ondergrondenZachte ondergronden
< 60 micron1 mm2 mm
60-120 micron2 mm2 mm
121-250 micron3 mm3 mm

Na insnijden wordt de losse verf met een zachte borstel (of tape, afhankelijk van de gekozen methode) verwijderd en wordt beoordeeld hoeveel verf er binnen het ruitjespatroon loslaat. Aan de hand van een schaal in de norm bepaal je dan de klasse 0 -5, waarbij klasse 0 perfecte hechting is en klasse 5 meer dan 65% onthechting.

Pull-off hechtingstest ISO 4264

Deze test is geschikt voor alle laagdiktes, maar wordt het vaakst gebruikt bij laagdiktes boven 250 micron.

Bij de pull off test wordt een dolly op de coating gelijmd die er na 24 uur met een apparaat vanaf getrokken wordt. De kracht die hiervoor nodig is, wordt gemeten in Mpa; een meetbaar getal voor de hechting dus!

Bij deze test kun je tevens mooi zien welke laag de zwakste schakel is in een meerlaags coating-systeem.

LET OP! Testpanelen moeten minstens 3 maar liever nog 5 mm dik zijn, om vervorming te voorkomen. Bij te dunne ondergronden kan de sandwichmethode worden toegepast.

Interpretatie van resultaten

ISO 2409 als ISO 4624 zeggen beide niets over interpretatie (pass/ fail) van de resultaten. Hiervoor hebben we “overkoepelende” standaarden nodig, die op hun beurt verwijzen naar deze twee normen verwijzen.

Maar in het algemeen wordt voor coatings op staal Klasse 0-1 aangehouden en 2,5 – 5 Mpa voor de pull off test.

Welke methode zou voor jouw product het meest geschikt zijn?

Wil je meer weten over hoe wij coatings onderzoeken en problemen oplossen? Neem dan contact op met ons op via tel 013 – 463 06 88 of stuur een mail naar info@m2lab.nl.

De Coating Nerd

“Waar ik ook ben, op mijn werk of als ik vrij ben, ik kijk naar alles waar een verflaagje op zit. Helemaal als er iets mis mee is. Roestplekken, blaasjes en afbladderende verf, daar word ik gelukkig van! Nou ja, gelukkig… dat is wat overdreven. Maar ik vind het machtig interessant. Wat een mazzel heb ik dan ook dat ik hier mijn beroep van heb mogen maken. De hele dag onderzoek doen aan verfsystemen, ge(poeder)coate voorwerpen en bedrijven helpen bij het verbeteren van hun product.”

Laatste blogs

Heb je een vraag?

Heb je een vraag? Wil je met een expert overleggen over welke test voor jou het meest geschikt is? Wil je een test laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op.

Reageren? Volg The Coating Nerd op LinkedIn en blijf op de hoogte!