U bent hier:
Een pizza 1 minuut op 1800 °C bakken, hoe zou dat smaken?

Een pizza 1 minuut op 1800 °C bakken, hoe zou dat smaken?

Het is een vaak gestelde vraag van klanten die een versnelde verweringstest willen laten uitvoeren, hoeveel uur ze moeten testen om een jaar praktijk te simuleren.

Helaas is het niet mogelijk om op basis van laboratoriumtesten alleen exact te voorspellen hoe snel en hoe ernstig een materiaal in de praktijk zal verkleuren of beschadigen door blootstelling aan zonlicht.

Meer gegevens nodig

Voor een realistische levensduurverwachting zijn aanvullende gegevens uit de praktijk nodig. Versnelde verweringstesten zijn wel uitermate geschikt om materialen te vergelijken, zoals bij een wijziging in de formulering van een coating of wanneer je een materiaal wilt inkopen bij een nieuwe leverancier.

Een veel gebruikte testduur voor producten die in west Europa worden toegepast is 1000 uur. We krijgen van veel klanten terug dat dit een goede indruk geeft van de veroudering van het product na zo’n jaar of twee in West Europa, vol in de zon. Nogmaals, dit verband kan per product en toepassing verschillen.

Kan dat niet wat sneller?

Het is wel mogelijk om de test te versnellen door bijvoorbeeld meer licht, warmte en vocht toe te voegen, maar dit kan leiden tot onrealistische resultaten.

“Vergelijk het met een pizza die na 10 minuten op 180 graden mooi gaar is. Als je diezelfde pizza 1 minuut op 1800 graden bakt is hij ongetwijfeld gaar, maar hij ziet er heel anders uit“.

Het is daarom aan te bevelen om zoveel mogelijk standaard normen en tijden te hanteren, zoals ISO 4892, ISO 16474, ASTM G154, die algemeen geaccepteerd worden als krachtige middelen om materialen te vergelijken op weerstand tegen UV-licht.

Voorkom klachten en test je product

Wil je weten hoe je kunt laten testen wat zonlicht met jouw product doet? Kijk dan gauw op deze pagina.

Meer weten over onze diensten?

Wil je meer weten over hoe wij coatings onderzoeken en problemen oplossen? Neem dan contact op met ons op via tel 013 – 463 06 88 of stuur een mail naar info@m2lab.nl.

De Coating Nerd

“Waar ik ook ben, op mijn werk of als ik vrij ben, ik kijk naar alles waar een verflaagje op zit. Helemaal als er iets mis mee is. Roestplekken, blaasjes en afbladderende verf, daar word ik gelukkig van! Nou ja, gelukkig… dat is wat overdreven. Maar ik vind het machtig interessant. Wat een mazzel heb ik dan ook dat ik hier mijn beroep van heb mogen maken. De hele dag onderzoek doen aan verfsystemen, ge(poeder)coate voorwerpen en bedrijven helpen bij het verbeteren van hun product.”

Laatste blogs

Heb je een vraag?

Heb je een vraag? Wil je met een expert overleggen over welke test voor jou het meest geschikt is? Wil je een test laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op.

Reageren? Volg The Coating Nerd op LinkedIn en blijf op de hoogte!